Een gebouwd onroerend goed dat ik niet bewoon en niet verhuur

Als u als eigenaar, vruchtgebruiker, bezitter, erfpachter of opstalhouder bent van een gebouwd onroerend goed dat niet in aanmerking komt als uw ‘eigen woning’, en dat u niet verhuurt, dan moet u het niet-geïndexeerd kadastraal inkomen van dat onroerend goed vermelden op uw belastingaangifte. 
  • Aangifte en belastbaar bedrag

    Welk bedrag moet u aangeven? 

    Vermeld het niet-geïndexeerd kadastraal inkomen naast de code 1106/2106. 

    U kunt het niet-geïndexeerd kadastraal inkomen van uw woning raadplegen: 

    • via MyMinfin (> Mijn woning > Mijn onroerende gegevens raadplegen) 
    • bij de online aangifte via MyMinfin (in een wizard)
    • op uw aanslagbiljet van de onroerende voorheffing 
    • Ik heb in 2024 een gebouwd onroerend goed gekocht of verkocht dat niet mijn ‘eigen woning’ is en dat ik niet verhuur. Welk bedrag moet ik aangeven voor inkomstenjaar 2024 (aanslagjaar 2025)?

      Vermeld bij de code 1106 het deel van het niet-geïndexeerd kadastraal inkomen, dat overeenkomt met het aantal dagen in 2024 dat u eigenaar, vruchtgebruiker, bezitter, erfpachter of opstalhouder was van het onroerend goed. 

      Voorbeeld: Marie heeft op 15 maart 2024 een tweede woning gekocht met een niet-geïndexeerd kadastraal inkomen van 1.200 euro. Ze blijft wonen in haar eerste woning en ze verhuurt haar tweede woning niet. 

      Marie moet een bedrag van 957,38 euro (1.200 x 292/366) vermelden naast de code 1106. Marie was in 2024 immers 292 dagen eigenaar van de woning. 

    • Ik ben mede-eigenaar van een gebouwd onroerend goed dat niet mijn ‘eigen woning’ is en dat ik niet verhuur. Ik word alleen belast. Hoe moet ik mijn onroerende inkomsten aangeven?

      Vermeld bij de code 1106 het deel van het niet-geïndexeerd kadastraal inkomen, dat overeenkomt met uw eigendomsaandeel in het onroerend goed. 

      Voorbeeld: Hilde en Charlotte zijn zussen. Ze zijn beiden alleenstaand. Ze zijn elk eigenaar van een eigen woning die ze zelf bewonen. Daarnaast zijn ze ook elk voor 50 % mede-eigenaar van een chalet in de Ardennen met een niet-geïndexeerd kadastraal inkomen van 1.000 euro, waar ze hun vakanties doorbrengen. De chalet wordt niet verhuurd. 

      Hilde en Charlotte moeten elk een bedrag van 500 euro (1.000 x 50 %) vermelden naast de code 1106. 

    • Ik word samen met mijn partner belast. Hoe moeten we onze onroerende inkomsten van een gebouwd onroerend goed dat niet onze ‘eigen woning’ is en dat we niet verhuren aangeven?

      1ste geval: huwelijk onder het wettelijk stelsel

      In het wettelijk stelsel zijn de inkomsten uit onroerende goederen steeds gemeenschappelijk. Dat geldt ook als het onroerend goed eigendom is van slechts één van beide partners. De partners moeten de onroerende inkomsten bijgevolg elk voor 50 % aangeven. 

      Voorbeeld: Marie en Pieter zijn gehuwd onder het wettelijk stelsel. Marie is eigenaar van een woning die ze reeds vóór haar huwelijk gekocht had. Die woning heeft een niet-geïndexeerd kadastraal inkomen van 1.000 euro. Marie en Pieter bewonen deze woning niet en verhuren ze ook niet. 

      Hoewel het onroerend goed uitsluitend eigendom is van Marie, zijn de onroerende inkomsten van de woning gemeenschappelijk. Bijgevolg moeten de twee partners elk 500 euro (1.000 x 50 %) vermelden in hun belastingaangifte bij de code 1106/2106. 

      2de geval: huwelijk onder het stelsel van scheiding van goederen

      Bij scheiding van goederen hebben de partners enkel een eigen vermogen, geen gemeenschappelijk vermogen. De inkomsten uit hun onroerende goederen zijn dus hun eigen, persoonlijke inkomsten. Bijgevolg moet elke partner de inkomsten aangeven uit de eigen onroerende goederen, dat wil zeggen: volgens het eigendomsaandeel.

      Voorbeeld: Edwin (60 jaar) en Nicole (57 jaar) zijn gehuwd met scheiding van goederen. Ze hebben samen een woning gekocht, waar ze elk 50 % eigenaar van zijn en die dienst doet als hun gezinswoning. Nicole bezit daarnaast geen andere onroerende goederen. Edwin is nog eigenaar van een tweede woning. Die tweede woning heeft een niet-geïndexeerd kadastraal inkomen van 1.000 euro en wordt niet verhuurd. 

      Edwin moet, volgens zijn eigendomsaandeel, 1.000 euro vermelden naast de code 1106.

      Nicole moet, volgens haar eigendomsaandeel, niets vermelden naast de code 2106.

      3de geval: de wettelijke samenwoning 

      Het stelsel van wettelijke samenwoning is voor onroerende inkomsten vergelijkbaar met dat van gehuwden onder het stelsel van scheiding van goederen (zie 2de geval hierboven): de partners hebben enkel een eigen vermogen, geen gemeenschappelijk vermogen. De inkomsten uit hun onroerende goederen zijn dus hun eigen, persoonlijke inkomsten. Bijgevolg moet elke partner de inkomsten aangeven uit de eigen onroerende goederen, dat wil zeggen: volgens het eigendomsaandeel. 

  • Op welk bedrag wordt u belast? 

    Het bedrag dat u moet aangeven, is niet het bedrag waarop u daadwerkelijk belast wordt. Het belastbare bedrag wordt automatisch berekend op basis van het aangege

    ven bedrag. U moet hier zelf dus niets voor doen. Het belastbare bedrag wordt berekend volgens de formule: 

    geïndexeerd kadastraal inkomen x 1,4

    Het geïndexeerd kadastraal inkomen is: het niet-geïndexeerd kadastraal inkomen x indexatiecoëfficiënt (afgerond tot de hogere of lagere euro). 

    De indexatiecoëfficiënt bedraagt:

    • voor inkomstenjaar 2024 (aanslagjaar 2025): 2,1763 
    • voor inkomstenjaar 2023 (aanslagjaar 2024): 2,0915

    Het resultaat van deze berekening vindt u terug op uw aanslagbiljet, onder ‘Detail van de berekening’ > ‘Inkomsten van onroerende goederen’. 

    Voorbeeld: Het niet-geïndexeerd kadastraal inkomen, aangegeven bij code 1106, bedraagt 850 euro. Voor inkomstenjaar 2024 (aanslagjaar 2025) bedragen de belastbare onroerende inkomsten: 2.590 euro. Berekening: 

    • geïndexeerd kadastraal inkomen = 850 x 2,1763 (afgerond tot de hogere of lagere euro) = 1.850 euro 
    • 1.850 x 1,4 = 2.590 euro 

    Onroerend goed in het buitenland 

    Bent u eigenaar, vruchtgebruiker, bezitter, erfpachter of opstalhouder van een onroerend goed in het buitenland? Bekijk dan ook onze pagina over onroerende goederen in het buitenland.

    Belasting niet-inwoners

    Als u onderworpen bent aan de belasting niet-inwoners, gelden er specifieke regels rond onroerende inkomsten.