U reist naar België met goederen uit een niet-EU-lidstaat
-
Welke uitgang moet u nemen als u goederen mee hebt uit een niet-EU-lidstaat?
Om de luchthaven te verlaten, neemt u de:
- rode uitgang (‘Goederen aan te geven’) als u goederen mee hebt die boven de toegelaten vrijstellingen vallen, waarop u de belastingen wilt betalen of u goederen mee hebt die onderworpen zijn aan specifieke maatregelen (zie: ‘wapens’, dierlijke producten, etc).
- groene uitgang (‘Niets aan te geven’) als u de wettelijk bepaalde vrijstellingen niet overschrijdt.
De keuze van zo’n uitgang is een douaneaangifte. Een douanecontrole is altijd mogelijk. Wanneer de douane vaststelt dat u hoeveelheden of de waarden die de vrijstellingen overschrijden, invoert, moet u niet enkel de verschuldigde rechten en taksen bij invoer betalen, maar ook een geldboete.
Opmerking:
Als u aankomt met het vliegtuig uit een land dat niet behoort tot de Europese Unie, via een luchthaven binnen de Europese Unie, dan zult u op de transferluchthaven alleen de goederen moeten aangeven die u in uw handbagage meeneemt. De goederen die zich in uw ruimbagage bevinden, geeft u aan op de luchthaven van eindbestemming.
-
Welke goederen moet u altijd aangeven via het rode kanaal bij de douane wanneer u deze meeneemt uit een niet-EU-lidstaat?
- Goederen bestemd voor de uitoefening van een beroep
- Goederen bestemd voor voortverkoop
- Goederen die worden ingevoerd in grotere hoeveelheden dan normaal in 1 keer door particulieren worden aangekocht
- Goederen die onderworpen zijn aan specifieke maatregelen.
U moet hiervoor invoerrechten en taksen betalen of voldoen aan de specifieke maatregelen. Zo niet, riskeert u een geldboete, inbeslagname of andere maatregelen.
-
Wat als u meer goederen mee hebt uit een niet-EU-lidstaat dan de toegelaten vrijstellingen?
Geef de goederen aan bij de Douane via het rode kanaal. Zo vermijdt u een boete bovenop de verschuldigde belastingen.
- De Douane belast enkel de hoeveelheden boven de maxima (hoeveelheden) bij tabaksproducten en/of alcoholische dranken.
- De Douane int belastingen op de totale waarde van het voorwerp bij ‘andere goederen’.
Voor meer informatie, zie "Goederen zonder handelskarakter".
-
Wat mag u in taxfree shops kopen wanneer u reist naar een niet-EU-lidstaat?
U koopt belastingvrij (en onbeperkt) als u met een rechtstreekse vlucht of een vlucht met tussenstop (zonder dat u uw bagage opnieuw incheckt) van een EU-lidstaat naar een niet-EU-lidstaat reist. U moet de aankopen verbruiken in de niet-EU-lidstaat en mag ze dus niet opnieuw in de EU invoeren.
U zult de rechten en de taksen op de aankopen betalen die de vrijstellingen overschrijden.
-
Wat mag u in taxfree shops kopen in een niet-EU-lidstaat?
U koopt belastingvrij en onbeperkt aan. U betaalt bij aankomst in een EU-lidstaat de rechten en taksen op de goederen die de vrijstellingen overschrijden.
-
Wat moet u doen als u met waardevolle voorwerpen reist naar een niet-EU-lidstaat?
Informeer u voor uw vertrek naar een niet-EU-lidstaat bij de Belgische Douane of van een andere EU-lidstaat wanneer u waardevolle voorwerpen meeneemt. Zo weet u hoe u uw goederen met volledige vrijstelling bij uw terugkeer mag wederinvoeren.
-
-
Goederen zonder handelskarakter
Tabaksproducten*
Toegelaten hoeveelheden**
Sigaretten
200 stuks of
Cigarillo’s
100 stuks of
Sigaren
50 stuks of
Rooktabak
250 gram
Alcohol en alcoholische dranken*
Toegelaten hoeveelheden
Niet-mousserende wijn
4 liter en
Bier
16 liter en
Gedistilleerde en alcoholhoudende dranken met een alcoholgehalte van meer dan 22 % vol; niet-gedenatureerde ethylalcohol van 80 % vol en hoger
1 liter of
Gedistilleerde en alcoholhoudende dranken, aperitieven op basis van wijn of van alcohol, tafia, saké of soortgelijke dranken met een alcoholgehalte van ten hoogste 22 % vol; mousserende wijnen, likeurwijnen
2 liter
Andere goederen***
Totale maximumwaarde
**** per persoonLucht- en zeereizigers
430 euro
Andere reizigers (landreizigers of particuliere plezier-, lucht- of zeevaart)
300 euro
* De vrijstelling voor “tabaksproducten” en “alcohol en alcoholische dranken” geldt enkel voor reizigers vanaf 17 jaar.
** Deze hoeveelheden zijn van toepassing bij invoer in België. Elke lidstaat van de EU kan beslissen over een lager toegelaten hoeveelheid.
*** Deze vrijstelling wordt beperkt tot € 175 voor reizigers jonger dan 15 jaar.
**** Deze bedragen kunnen worden gewijzigd. Voor meer inlichtingen, neem contact op met de inlichtingendiensten waarvan de telefoonnummers in deze brochure zijn vermeld.
-
De lidstaten van de EU
België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Kroatië, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slowakije, Slovenië, Spanje, Tsjechië en Zweden.
Het Verenigd Koninkrijk maakt niet langer deel uit van de Europese Unie, maar Noord-Ierland wordt nog steeds beschouwd als een deel van het douane- en belastinggebied van de Unie. Voor reizigers is het Verenigd Koninkrijk een derde land (belastingvrijstelling mogelijk), maar Noord-Ierland wordt beschouwd als een land van de Unie (dus geen belastingvrijstelling).
-
De gebieden met een speciaal fiscaal statuut
De Kanaaleilanden (Guernsey, Jersey …), de Canarische Eilanden (Gran Canaria, Tenerife …), DOM landen (Frans-Guyana, Réunion, Guadeloupe en Martinique), de Åland eilanden en de Berg Athos ... De vrijstellingen bij invoer uit een gebied met een speciaal fiscaal statuut van de EU, zijn beperkt tot de vrijstellingen die verleend worden aan reizigers komende uit niet-EU-landen.
-