Aanslagbiljet in de belasting niet-inwoners (belastingberekening)
U ontvangt een aanslagbiljet (in de volksmond ook wel ‘belastingberekening’, ‘belastingbiljet’ of ‘belastingafrekening’ genoemd) als gevolg van uw aangifte of een aanslag van ambtswege.
Uw aanslagbiljet ontvangen
Wanneer?
U ontvangt uw aanslagbiljet per post enkele maanden na het indienen van uw aangifte, tussen januari en begin juli (als u uw aangifte tijdig hebt ingediend).
Een exacte datum kunnen we u niet geven. Het heeft dan ook geen zin om ons vóór juli te contacteren wanneer u uw aanslagbiljet nog niet hebt ontvangen.
Hoe?
Wij sturen u uw aanslagbiljet rechtstreeks op per post en het is ook online beschikbaar via MyMinfin. Om in te loggen op MyMinfin moet u zich aanmelden met een digitale sleutel. Uw aanslagbiljet wordt nooit via mail verzonden.
Wanneer u uw aangifte hebt laten invullen door een accountant, heeft ook deze online (via MyMinfin) toegang tot uw aanslagbiljet (op voorwaarde dat hij over een geldig mandaat beschikt).
Taal
Uw aanslagbiljet in een andere taal opsturen dan die van uw gemeente is niet mogelijk. Als u niet in België woont, kunt u de taal wel aanpassen voor de toekomstige communicatie en documenten. Contacteer hiervoor uw bevoegde dienst.
Uw aanslagbiljet begrijpen
Verschil met vorig jaar
Soms moet u meer betalen of krijgt u meer terug dan het vorige jaar. Om te weten waarom, kunt u de gegevens van de twee betrokken aangiften vergelijken.
Verschil met de voorlopige berekening
Uw online aangifte via MyMinfin geeft altijd een voorlopige berekening van uw belasting. De definitieve berekening wordt gemaakt tijdens de verwerking van uw aangifte, enkele weken of maanden later. Het kan gebeuren dat bepaalde informatie nog niet bekend is op het ogenblik van de voorlopige berekening. Het belastingbedrag is dan in de definitieve berekening anders.
Het bedrag vermeld in uw aanslagbiljet is het enige waar u rekening mee moet houden.
Belastingvrije som
Om aanspraak te kunnen maken op de belastingvrije som en de vermindering voor kinderen ten laste, moeten uw Belgische belastbare beroepsinkomsten minstens 75 % bedragen van het totaal van uw wereldwijde inkomsten.
Als dit het geval is, dan moeten de volgende rubrieken in de aangifte correct ingevuld zijn:
- Vak III, A, 6: juiste code aangekruist. Meer info: ‘Hoe vul ik mijn aangifte in de belasting niet-inwoners correct in?’
- Vak XIV: ‘Inkomsten van buitenlandse oorsprong’ en ‘van Belgische oorsprong vrijgestelde inkomsten’ ingevuld.
Als u in Nederland, Luxemburg of Frankrijk woont, kunt u mogelijk ook aanspraak maken op een deel van de belastingvrije som.
Een fout melden of een bezwaar indienen
Contacteer onmiddellijk uw bevoegde dienst voor eenvoudige fouten of vergissingen (zie contactgegevens op uw aanslagbiljet).
Indien nodig kunt u een gemotiveerd bezwaar indienen voor meer fundamentele betwistingen. U kunt een bezwaarschrift indienen binnen 1 jaar na het versturen van het aanslagbiljet. U kunt dit zelf online via MyMinfin indienen. Hiervoor vindt u alle informatie op uw aanslagbiljet onder 'Wat moet ik doen als ik niet akkoord ga met de belastingaanslag?' en op onze website.
Internationale dubbele belasting
Als u denkt dat u onterecht in twee landen belast bent op hetzelfde inkomen, kunt u een verzoek tot onderling overleg indienen. Voor meer praktische informatie over deze procedure in uw land, kunt u het landenprofiel op de website van de OESO en de circulaire 2018/C/27 raadplegen.
Belastingvrije som
Indien u geen aanspraak hebt gemaakt op de belastingvrije som of de vermindering voor kinderen ten laste, omdat uw aangifte niet correct was ingevuld, kunt u uw bevoegde dienst contacteren. Bij uw vraag voegt u toe:
- een attest van gezinssamenstelling,
- een geboorteakte van het kind (de kinderen) ten laste,
- een buitenlands bericht van aanslag.
Vervolgens zullen we uw situatie bekijken. Als u voldoet aan de voorwaarden, zullen we uw belasting herberekenen en zal er met de vermindering rekening worden gehouden.